9 Nisan 2012 Pazartesi

Alper Narman ve Onur Özdemir Röportajım



" Yanındaki Var Ya " adlı parçanızı her dinlediğimde aklıma bir kaza anı ve olay yerine gelecek olan bir polis ekibi geliyor. Özellikle parçanın introsundan ötürü. Parçanın hikayesi nedir?

Hande'nin Acı Veriyor klibi bir çağrışım yapmış olabilir sende. Bir film izlemiştim o zamanlar. Ama ne film... Savaş sahnesi vardı. Sonunda herkes ölüyor, kılıçlar falan insanların üzerinde yerde yatıyorlar. O sırada ayışığı vuruyor ve kırmızı pelerinli bir adam bu alanda tek başına yürüyor. Bu sahne beni çok etkilemişti. Buna bağlı olarak yazdım.

Peki Savaş Sonrası adlı parçada da bu filmden izler var mı?

Aynı dönemde yazıldığı için evet var.


Türkiye'de ve dünyada çalışmak istediğiniz / şarkı vermek istediğiniz sanatçılar kimlerdir?

Türkiye'den Tarkan. Tarkan'ın yazdığı şarkıları seviyorum. Yakar Geçerim mesela güzel bir parçaydı. Dünyadan Grace Jones'tur. Benim için Grace Jones, Sezen Aksu kadar değerlidir.

Türkiye'de yazdığı şarkıları beğendiğiniz kimler var?

Öncelikle Sezen Aksu. Sezen Aksu bir tapınak, mabet gibidir. Tarkan ve Yıldız Tilbe'nin yazdığı şarkıları beğeniyorum bir de. ( Onur Özdemir'le birlikte Yıldız Tilbe'den Emi'yi söylediler hatta. )


Şarkı yazarken hikayenin sonunu nasıl getiriyorsunuz ya da sınırlandırıyorsunuz?

Şarkı yazarken mutlak giriş, gelişme, sonuç bölümüne dikkat ederim. Dinleyici bir şarkıyı dinledikten sonra '' Eee? '' dememeli. Hikayeyi sonlandırıyorum o yüzden şarkı biterken. Mesela nakarata yakın kısımlarda bir yükseliş olur. Bu kısım benim nakaratla köprü kurduğum kısımdır.

İzel'in Düşer O şarkısında '' Dersini almaz arsız o, yüzsüz o, mutlu o '' kısmındaki gibi mi?

Evet. Orada da bir yükseliş var mesela. Basamak basamak çıkıyor şarkı. Sanki bir merdiven varmış gibi.

( Hicran'ı - Albüme adını veren şarkı - canlı olarak Alper Narman ve Onur Özdemir'den dinledim. Gerçekten sözler kalite kokuyordu. Ayrıca İlk Yara'yı da dinledim. O da farklı, senfonik bir şarkıya benziyor. )


Drakula şarkısı çokça eleştirildi. Aslında dinlediğimde benim aklıma bir karı-koca ilişkisi geliyor. Akşam eve sarhoş dönen bir koca vs.

Drakula, sosyolojik bir konuya değinen, aynı zamanda da eğlendiren bir parça. Bir meydanda pankart açıp eylem yapacağımıza şarkı vasıtasıyla eylemimizi gerçekleştirmiş oluyoruz.

İzel'in yeni albümü hakkında bilgi verebilir misiniz?

İzel'in yeni albümünde bir kere alt yapılar bu zamana kadar Türkiye'de görülmemiş düzeyde diyebilirim. O kemanlar, obualar falan... Dinlemeniz lazım.

Düşer O parçasında özellikle '' Açılır eller '' kısmını çok beğeniyorum.

Onur Özdemir: O şarkının D kısmı gibi. Hani şarkının A'sı B'si olur ya. Onu yazdığımız dönemlerde sanırım Ramazan ayındaydık.


Hande Yener'le çalıştığınız dönem hakkında neler söylemek istersiniz?

Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor albümünden sonra Apayrı ve Hande Maxi ile müziğin, farklılığın üzerine bir şeyler koymuş olduk. Bu başarı Romeo ile de devam etti. Nasıl Delirdim albümündeki sözleri beraber yazdık.

Boaz Aldujeli adıyla yazdığınız şarkıların sonradan size ait olduğu ortaya çıktı. Neden bu adı kullanmıştınız?

'' Peyami Safa '' gibi düşünün. O dönem takma ad kullanıp nabız ölçmek istedim. Bunu gizledim. Nihayetinde olay magazinde yer aldı tabi.

Mercan'ın Sana Değil Kardeşine parçasının sözleri de size ait. Bu proje size nasıl geldi?

Dannii Minogue 'un parçasıdır aslen. Parça bana geldi, yaklaşık 3 ayda sözlerini tamamladım. Parçayı yazanlarla bir sorun yaşadık. Ama yazanlardan Dannii Minogue ile görüştüm. Gerekli izin alındı sonradan. Düzenlemesini Erdem Kınay yaptı. Erdem Kınay'ın Rota'sı da çok iyi. Demet Akalın'ın sesini de beğenirim. Farklı bir sesi var.

İzel'in albüm kapağında çok zayıflamış olduğunu görüyorum.

Evet çok zayıfladı. Aynen fotoğrafta gördüğün gibi. Yakında bomba gibi gelecek.

Şarkılarınızdan Edepsiz Komedya, İkarus Başarsa, Sentetik Sezar, Denek Hayatım benim en beğendiklerimdi. Sakin grubunun şu andaki durumu nedir?

Onur Özdemir: Edepsiz Komedya'yı o dönem Gülşen çok beğenmişti. İkarus Başarsa, Yunan mitolojisi okuduğum dönemde yazılmıştı. İkarus'un balmumundan kanatlarının erime hikayesini bilirsiniz. Buna bile olumlu bir anlam yüklemeye çalışmıştık. Genelde şarkılarımız bu havadaydı. Sentetik Sezar'da politik bir duruş var. Grubun üyeleri ile görüşüyorum. İlerde belki bir şeyler yaparız yine.

Bir söz yazarı olarak şarkılarınızdan oluşan bir '' Proje Albüm '' yapmayı düşünüyor musunuz?

Beni sanatçıların, bu işle uğraşan, ilgilenen kişilerin bilmesi yeterli. Popüler olmak gibi bir arzum hiçbir zaman olmadı.

Fotoğraflar: Ozan Eicher 

2 yorum:

  1. Merhaba saatlerce ariyorum belki yardimci olabilirsiniz nasil Alper Narman & Onur Özdemir ulabilirim acaba?
    MAIL: egetex@wweb.de

    YanıtlaSil
  2. "Grubun üyeleri ile görüşüyorum. İlerde belki bir şeyler yaparız yine." YAPMADILAR. KENDİ KARİYERİNİN DE İÇİNE ETTİ.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top