3 Temmuz 2011 Pazar

Manik Depresif Psikoz


    
Manik depresif bir kişi... Daha çok irdeleyeceğim konu, manik depresyonun, kişinin yaşantısına ve kendisine nasıl etki ettiği. Öncelikle manik dönem ve depresyon dönemi nedir bunları inceleyelim. Manik dönem, kişinin enerji fazlalığı yaşadığı, kendine aşırı güvendiği, çok fazla para harcadığı, çok fazla seks yapma ihtiyacı duyduğu, kendine ve giydiklerine çok özen gösterdiği bir dönem. Kişinin bu gibi davranışları, yaşantısını sekteye uğratmaktadır. Kişide kalıcı hasarlar bırakabilir. Ayrıca kişi sosyal açıdan rahatsız edici bir statüye düşebilmektedir. 

Depresyon döneminde ise kişi dışarıya çıkmak istemez, kimseyle iletişim kurmak istemez, bazen günlerce yıkanmadığı gözlenir. Artık hayattan herhangi bir beklentisi kalmamıştır. Bu durumda kişinin öğrenim hayatı ya da iş hayatına olan olumsuz baskı artmaktadır. Tüm bu hastalığa '' bipolar bozukluk '' da diyebiliyoruz. Bu hastalık, içerisinde kişinin bazı alışkanlıklarını içeren '' obsesif kompulsif bozukluk '' u da barındırabilir.


Bu hastalık, psikiyatrist kontrolünde ilaç tedavisi şeklinde giderilmeye çalışılmaktadır. ( Kullanılan bazı ilaçlar:  Citol, Meresa vb. ) 


  Yaptığım araştırmalara göre, ortalama 7-8 yıldır bu hastalıkla yaşayan kişiler, en az 1 kez intihara teşebbüs etmiş. Genellikle ilaç alım saatlerini unutuyorlar, cinsel konulardan bahsetmeyi seviyorlar, çok alıngan oluyorlar, sizi ya çok seviyorlar ya da hiç sevmiyorlar. Ayrıca bazı ileri vakalarda lityum tedavisi görenler mevcut. Lityum tedavisi alan hastaların senede 3-4 kez kan değerleri kontrol ediliyor.
      

1 yorum:

  1. Biraz basit olmuş, diğer detaylar için benim tarafa beklerim... :)))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top