Dünyanın % 90'ı silikatlardan oluşuyor. Silikatlar içerisinde şüphesiz en meşhur olanı kuvarstır. Kuvars, genellikle beyaz renklidir ve kristal bir yapısı vardır. Kuvarsın mor hali olan ametisti birçoğumuz görmüşüzdür. Peki kuvars en çok hangi alanda kullanılıyor ve nerelerde bulunuyor?
Kuvars, genellikle sahil kumlarının içerisinden flotasyon işlemleriyle kazanılmaktadır. Bu kazanılan madde, cam yapımında kullanılmaktadır ve camın ana hammaddesidir.
Geçen yıl, Tarsus'taki Şişecam firmasının flotasyon tesisine gittim ve bu işlemleri teker teker gördüm. Çok derin ve maliyet gerektiren bir işlem. Kullanılacak su, yakınlardaki bir kuyudan temin ediliyor. Asit ise İstanbul'dan alınıyor. Kum da Mısır'dan getirtiliyor. Optik cam üretimi olmadığını öğrendim. Çünkü içerisindeki demiri uzaklaştıramıyorlarmış.
Cam, ilk olarak antik çağlarda üretilmiş. Bulunuş tarihi kesin olarak bilinmiyor. Mevcut en eski cam eşyalar, Afrika'da bulunmuş M.S. 1500'lü yıllara ait boncuklardır.
Cam, kırılgan bir yapıda olduğu için tarihine ulaşmak zor olsa gerek. Kırılan camları hayata geçiren ve sanatla birleştiren kişiler de var. Yarattıkları eserler çok dikkatimi çekti. Kırık camlar sihirli ellerle nasıl ete kemiğe bürünmüş, sizlerle paylaşmak istedim.
vay be cam diyip gecioduk ayip ediomusuz...afeyle yarabbi
YanıtlaSilAmininiiii.Camlara karşı bilgim vardı bu post sayesinde 2katına çıktı.Vışş. :D
YanıtlaSil