27 Eylül 2011 Salı

Kutluğ Ataman / Mezopotamya Dramaturjileri


Kutluğ Ataman'ı, Perihan Mağden'in '' İki Genç Kızın Romanı '' adlı kitabını senaryolaştırdığından beri takip ediyorum. Her daim farklı bir duruşu, sosyolojik sorunları sanatsallaştıran bir yeteneği var. Ataman, bu defa Güneydoğu Anadolu'yu da içine alan coğrafyanın yaşadığı toplumsal sorunlara değinmiş. ( Ekonomik, kültürel, siyasi baskıların yarattığı sorunlar ) Mecazi anlatımıyla güncel bir Nasrettin Hoca kıvamına bürünmüş. Türkiye'deki ilk gösterimi, İstiklal Caddesi'ndeki Arter'de gerçekleşiyor.



Kapıdan girer girmez sağ tarafta Ataman'ın sergisi ile ilgili belgesel karşılıyor ziyaretçileri. Tüm çalışmalar, mesleğinde otorite olan küratör, sanat tarihçi ve eleştirmenlere yorumlatılmış. Birazdan ayrıntılı olarak anlatacağım sergiye genel manada baktığımızda '' Konuşan Portreler '' den oluşan güncel sanat eserleri görüyoruz. Bazı çalışmalarda ortak yapımcı olarak Vehbi Koç Vakfı'nın katkısı bulunmakta.

Sergide bulunan eserlerden en beğendiğim beşini, sizler için anlattım:

İkinci Dil İngilizce ( 1. Kat )

İki Doğulu lise öğrencisinin videosu karşılıklı olarak duvarlara yansıtılmış. İkisinin de elinde şiir ve düz yazılarıyla, özellikle mizah öğeleri içeren, saçma çağrışımları olan şiirimsileri ile tanınan İngiliz yazar, sanatçı ve illüstratör Edward Lear'ın İngilizce alfabeye dayalı '' Saçma '' şiirleri var. İster istemez öğrencilerin okuyamamalarını komik buluyorsunuz. Güldürüyor.


Mutluluk Arayışı ( 1. Kat )

Mutluluk Arayışı, Doğu Anadolu'da yaşayan bir kadının başına gelen trajikomik olguyu anlatan video portre. Kadın, akli melekelerini yitirmiş bir adamla evlendiriliyor. Bu adamla aralarında gerçekleşemeyen cinsel münasebete, mükemmel eş arayışına değiniliyor söyleşide. Ülkemizde halen bu tip çarpık durumların yaşanıyor olması üzücü olsa da kadının içtenliği ve samimiyeti tebessüm etmemize neden oluyor.


Kule ( 1. Kat )

Kutluğ Ataman, bu eserinde eski televizyon monitörlerini kullanarak bir video heykel yapmış. Bu eseri için Roma'daki Trajanus Sütunu'nu örnek almış. Videolar, boş gözlerle bakan doğal Doğu Anadolu köylülerinden oluşuyor. Bu video heykelin anlattığı olgu, halkların nasıl siyasi, ekonomik ve kültürel baskılara maruz bırakıldığı.


William Shakespeare'nin Bütün Eserleri ( 2. Kattan Seçtiğim )

Kaligrafik bir biçime sahip bu video portre, akan yazılar halinde karşılıyor bizi. El yazısı ile filme yazılmış 14 komedi, 11 trajedi ve 10 tarihi oyundan oluşuyor. Doğu'da yazının önemini vurgulayan bir çalışma. Sergide yer alan bir video portredeki türbanlı kadının cümlesi şöyleydi: '' Boynumdaki kolyede yazanlar, sevgiliden bir mektup gibi. ''


Kubbe ( 0. Kattan Seçtiğim )

Bu eser, yere bakacak şekilde tavana asılmış. Videonun izlenmesi rahat olsun diye altına koltuk konulmuş. Ziyaretçiler, bu koltuğa uzanarak izleyebiliyor. Videoda D&G taklidi ürünler giymiş, yüzünü Batı'ya dönmeye çalıştığı halde Doğulu olduğu anlaşılan gençleri görüyoruz. Gençlere uçuyor görüntüsü verilmiş ve bu da iş makineleri ile yapılmış. İş makineleri, gençlere müdahale eden gücü simgeliyor.


Sergi, 16 Kasım 2011 tarihine kadar Arter'de.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top